Antti Siika-aho

Shadow

Työelämää uudistetaan aatteen rohkeudella

12179139_10207476782504933_1741138824_n– Alas sunnuntailisät ja ansiosidonnaiset, minuutteja lisää työpäivään! Tai ei ehkä sittenkään.

– Lisää työllisyysmäärärahaa! ei tuumaakaan periksi! Investoimalla kasvuun! 

– Kuusituntinen työpäivä ansiotasoa alentamatta! massit massoille! Ei leikata! Ei perkele leikata!

-Vastustan. Kaikkea!

Sekavuus on nyt politiikan arkea. Vaihtoehtoja heitellään ilmaan ja katsellaan, kuinka käy. Jotkut eivät edes katsele, kunhan heittelevät. Tämä kaikki heijastaa suomalaisen yhteiskunnan nopeaa muutosta: työelämän murros pelottaa ja saa levottomaksi. Ongelmat tiedostetaan, mutta yhteistä säveltä ei vain tahdo löytyä. Työelämän kipukohtia ei ratkaista politiikan pikavipeillä, sillä loppulasku on aina kallis. Niiden sijaan tarvitaan rakentavia päänavauksia, sillä pelissä on paikkamme osana maailmantaloutta.

Käytännöllisiä ja toimivia ratkaisuja työelämän kipukohtiin ovat työaikojen joustot, paikallisen sopimisen lisääminen ja johtamiskulttuurin uudistaminen. Niin ikään sähköisten palveluiden parantaminen helpottaa asiointia. Tällaiset askeleet eivät edellytä edes lainsäädännöllistä remonttia. Vaatimuksia kokeiluista, yrittämisen kannustimien parantamisesta ja työelämän joustoista on syytä pitää jatkuvasti yllä. Levyn ei saa antaa hyytyä.

Nuorisotyöttömyyden jatkuva kasvu, yrittämisen ja toimeentulon esteradat, nuorisotakuun epäonnistuminen sekä väliinputoaminen kertovat karua kieltään. Päätöksenteon neuvottomuus kepittää ennen kaikkea nuoria aikuisia. Työvoimapolitiikka toimii edelleen kokopäivätyötä tekevän palkansaajakansan ehdoilla, vaikka yhä useampi löytää itsensä omana työnantajanaan tai työelämän moniohjuksena. Ristiriita on päivä päivältä ilmeisempi.

Perustulo ei toteudu hetkessä, lainsäädäntö ei muutu kohta, eikä työvoimapolitiikan suunta käänny yhdessä yössä. Ristiriidoista ja neuvottomuudesta pitää päästä eroon siltoja rakentamalla ja maltti mielessä. Rauhassa ja vakain askelin eteneminen ei merkitse yhteisistä unelmista periksi antamista. Niistä kiinni pitäminen sekä nopeasti muuttuneen ympäristön haasteiden selättäminen on todellista aatteen rohkeutta!