Antti Siika-aho

Shadow

Kanssaeläjät lukumäärien takana

Sote-sovussa on kuulemma kyse kepulaisten setämiesten vallanhimosta ja suurten terveystalojen lihottamisesta. Hullua rakentaa hallintohimmeleitä kuoleviin maakuntiin tekohengittämään muutamaa ihmistä, kaikui useammastakin ”näkökulmasta”. Tiesivätpä kertoa senkin, että nyt kasvukeskusten veronmaksajat laitetaan tosissaan elättämään syrjäseutujen pulisakki.

Eipä tule äkkiä mieleen vastaavaa tilannetta, missä kanssaihmisiä, hyvinvointiyhteiskunnan toiminta-ajatusta ja lähidemokratiaa olisi pantu yhtä halvalla. Sote riisui näppärästi humaaniuden naamiot monien kommentaattoreiden kasvoilta.

Ihmisten tarpeita kotipaikan perusteella vähättelevä tai vastaavasti korostava ajattelumaailma on hyvinvointiyhteiskunnalle vierasta. Yksilön kokemus isomman lisäarvon tuottamisesta ei voi antaa tälle oikeutta määritellä vähäväkisen palvelun tasoa. Palveluita ja jouhevaa asiointia kaipaavilla ihmisillä on tarpeita siitäkin huolimatta, että viisaat tietävät somessa kertoa näiden olevan kasvun jarruja ihan silkkaa typeryyttään. On syytä muistaa, että ympäri Suomea asuu miljoonia ihmisiä paikoissa, joissa heidän ei joidenkin tehokkuutta ja kasvua mittaavien analyysien mukaan pitäisi. Suurin osa heistä ei silti ole muuttamassa tutkimustiedon perässä mihinkään. Näille ihmisille on turvattava kattavat sote-palvelut ja toimiva itsehallinto, sillä siihen heillä on hyvinvointivaltion kanssaeläjinä täysi oikeus. Tähän yhdenvertaisuuteenhan koko homma perustuu.

Kolmen miljardin euron säästötarpeen seurauksena syntyvät 15 sote-aluetta toimivat kansalaisten kannalta joko mainiosti tai huonosti. Sitä emme voi vielä tietää. Mutta mitäpä maailmassa olisi koskaan tehty ilman riskiä ja tulevaan uskomista? Voimme tietää vain, että sairastavan ihmisen palvelutarve on prikulleen sama Helsingissä ja Lapinlahdella. Raskaan hallintokokonaisuuden korvautuminen 18 maakunnassa toimivalla kolmen kimpalla (valtio, alue, kunta) on ihmisille vain hyvä juttu: tarve toimia ilman raskaita rakenteita on sama niin kuhmolaisilla kuin turkulaisillakin.

Huonoiksi osoittautuvia päätöksiä voidaan onneksi aina korjata tai jopa perua. Huomattavasti vaikeampaa on siivota sitä vastakkainasettelun sivutuotteena syntyvää kuonaa, mitä jotkut sylkevät kanssaeläjiään päin.