Antti Siika-aho

Shadow

Lasten tulee saada parkaista jatkossakin

Satellite

Valviran mukaan Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Oulaskankaan sairaalan synnytysosasto ei täytä nykyisen päivystysasetuksen kriteereitä. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri epäilee, että synnytysosasto tullaan lakkauttamaan kesän jälkeen.

Synnytysosaston alasajo olisi vakava takaisku ja vaarantaisi synnyttäjien ja lasten turvallisuuden. Matkasynnytykset yleistyisivät väistämättä pitkien etäisyyksien alueella. Päivystysasetuksen vaatimuksia tulee noudattaa, mutta esityksiä ei tarvitse lukea kuin piru raamattua. Oulaskangas voidaan pelastaa, jos poliittista tahtoa löytyy.

Oulaskankaan suurimmat puutteet löytyvät Valviran mukaan vastasyntyneiden tehostetussa valvonnassa. Valviran sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajan mukaan tilannetta ei voida parantaa. Toteamukset ovat erikoisia, sillä Oulaskankaalla synnyttävät suunnitellusti nimenomaan riskittömät synnyttäjät. Riskialttiit äidit ja tehostettua hoitoa vaativat vastasyntyneet on siirretty tähän asti ambulanssilla Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Valvira ei ole katsonut, että Lohjan synnytyssairaala Länsi-Uudellamaalla olisi riski, vaikka se vastaa Oulaskankaan mittasuhteita- ja puitteita. Oulaskankaalla on toisaalta pulaa lääkäreistä ja voimavaroista.

Onko Oulaskankaan kohdalla tähtäimessä säästöt, joita haetaan synnytystoimintaa keskittämällä? Synnytysosastojen vähentäminen on johtanut tien päällä syntyneiden lasten määrän nopeaan kasvuun. Ihmiset ovat kautta aikojen syntyneet missä milloinkin, mutta matkasynnytykset ovat hyvinvointivaltion häpeäläikkä.

Alueen kunnat ovat sitoutuneet päivystysasetuksen mukanaan tuomiin lisäkustannuksiin. Synnyttäminen on väistämättä myös työllisyys-, elinkeino-, ja aluepoliittinen juttu. Synnyttäjien ja syntyvien turvallisuuden ohitse ne eivät kuitenkaan saa mennä, eikä tarvitsekaan.

Päivystysasetuksen muutosvaikutukset odottavat seurauksiaan. Oulaskankaan kohtalo on nyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen käsissä. Lasten tehovalvonta ja lastenlääkäripäivystys voidaan toteuttaa niin, että sairaanhoitopiiri vastaa henkilöstön kouluttamisesta ja lääkärien saamisesta.

Tilanne ei ole toivoton. Oulaskankaan tapauksessa lasta ei tule heittää pesuveden mukana.

Antti Siika-aho