Antti Siika-aho

Shadow

Epäluottamuksen hävittäjät

app5.it

Meidän poliittinen asemamme on pysyvästi määrätty, muistutti tasan 60 vuotta sitten tasavallan presidentiksi valittu Urho Kekkonen usein. Suurvallan naapurissa elämisestä kummunnut ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei ollut inhorealismia eikä ideologiaa, vaan tosiasioihin pohjaavaa luottamuksen rakentamista. Hyvä naapuruus vaatii paljon, mutta työ on vaivan väärti.

Yhdysvaltalaisten hävittäjien on määrä saapua harjoittelemaan Suomeen toukokuussa. Amerikkalaiset F-15-koneet osallistuvat kahdenväliseen harjoitustoimintaan Suomen ilmavoimien Hornet-kaluston kanssa.

Yhdysvaltalaishävittäjien vierailusta nousi viime viikolla kohu. Amerikkalaiset olivat kutsuneet itse itsensä. Syntyi muun muassa kinaa tiedonkulusta.

Suomi on aiemmin linjannut osallistuvansa kaikkeen sellaiseen kansainväliseen yhteistyöhön, jossa se on jo mukana. Niin ikään on linjattu, että emme osallistu sellaiseen kansainväliseen harjoitustoimintaan, joka muuttuneessa tilanteessa on saanut toisen luonteen ja voidaan tulkita toisella lailla.

Kansainväliset harjoitukset ovat osa ilmavoimien arkea, mutta tilannetajua ei saa unohtaa.

Suomen ja Venäjän suhteet eivät ole parhaalla tolalla. Viimeksi mainittu kipuilee itsensä kanssa pahasti. Se näkyy rajallakin. Tässä tilanteessa amerikkalaishävittäjien päästäminen Rissalaan on virhe. Hävittäjäharjoitukset ovat viesti naapuriin, mutta se viesti voi tulla vielä bumerangina takaisin.

Virhettä ei voi oikein enää korjata, mutta siitä on syytä oppia. Kansainvälistä puolustusyhteistyötä tarvitaan ja pohjoismaista yhteistyötä eri toten. Sen sijaan itselleen ei pidä tehdä ulko- ja turvallisuuspoliittisia karhunpalveluksia.

Tamminiemi -teoksessaan Kekkonen summasi ajatuksiaan luottamuksesta seuraavasti:

”Luottamus on kaiken a ja o. Kuta kriittisempi tilanne maan rajojen lähistöllä vallitsee, sitä tärkeämpää – ja usein sitä vaikeampaa – on luottamuksen säilyttäminen.”

UKK:n sanat olisi syytä muistaa nyt ja vastakin.

Antti Siika-aho, 15.2.2016