Antti Siika-aho

Shadow

Hyvinvoinnista, ilmastoystävällisyydestä Helsingin valttikortteja

(Teksti julkaistu alun perin Työ tekijäänsä kiittää -blogissa 5.8.2015)

Helsingin johtavien valtuustoryhmyreiden mielestä kaupunkia pitäisi myydä niillä eväillä, jotka uppoavat myös paikallisiin asukkaisiin. Näitä ovat heidän mukaansa muun muassa erilaiset yhteisölliset tapahtumat ja elävä kaupunkikulttuuri yleensä.

Näkemykset olivat vastauksia Helsingin Sanomien sunnuntai-liitteen artikkeliin, jossa kysyttiin miksi Helsinki ei kiinnosta matkailijoita. Kööpenhamina ja Tukholma ovat vetovoimaisempia.

Suomeen suuntautuvan matkailun pääköhderyhmäksi on nostettu ”luovat humanistit”. Matkailijoita houkutellaan Helsinkiinkin valtavirtaistuneen hipsterikulttuurin keinoin.

Leimallisen kaupunkikulttuurin rinnalle tarvitaan muutakin, jolla houkutella vierailijoita.  Helsingillä on käsissään monia menestyvän matkailun avaimia.

Ilmastotavoitteet osaksi matkailua

Luonto ja hyvinvointi eri muodoissaan ovat Helsingin valtteja, joita tulee ehdottomasti hyödyntää.

Hyvinvointimatkailu on kasvava trendi ja sen taloudelliset vaikutukset ovat huomattavat. Suomen matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartassakin se on valittu kehitettäväksi kärkiteemaksi, mutta Helsinki ei ole ottanut sitä omakseen.

Selvitysten mukaan etenkin Kaakkois-Aasiasta saapuvat matkailijat etsivät Suomesta luontokokemuksia- ja mielikuvia. Helsinkiä ympäröivä meri sekä muut luontoalueet tarjoavat juuri niitä elämyksiä, joita matkailijat kaipaavat.

Helsinki pyrkii ilmastostrategiansa mukaisesti ilmastoystävälliseksi kaupungiksi. Tavoitteen etenemisen voi valjastaa matkailulle: puhdas ilma, ympäristöystävällisyys, hiilivapaus ja melusaasteettomuus miellyttävät suurista väestönieluista tulevia. Kuinka monessa maailman pääkaupungissa voi juoda turvallisesti hanavettä?

Ilmastoystävällisyyteen perustuva maine edistää matkailua, mutta kannustaa myös toteuttamaan asetettuja päämääriä.

Puhtaus on puoli matkaa

Luonnon ohella Helsingin on syytä korostaa itseään turvallisena ja pohjoismaisena hyvinvointivaltion pääkaupunkina.

Matkailututkimukset osoittavat turistien arvostavan Helsingin rauhallisuutta ja toimivuutta. Helsinki on joistain puutteistaan huolimatta hyvä kaupunki lapsiperheille sekä erityisryhmille, kuten pyörätuolilla liikkuville. Esteettömyys on voimavara. Väkivalta on vähäistä, ruoka turvallista ja palvelut luotettavia.

Hiljattain Helsingissä järjestetty voimistelun suurtapahtuma Gymnaestrada sujui loistavasti. Kymmenettuhannet osallistujat jättivät pääkaupunkiseudulle rahaa arviolta 30-40 miljoonaa euroa. Miellyttävän kokoinen ja hyvin varusteltu Helsinki voisi myös profiloitua selvemmin suurten tapahtumien isäntäkaupunkina.

Helsingin ei kannata luoda itselleen näennäistodellista imagoa, vaan markkinoinnissa tulisi keskittyä olemassa oleviin vahvuuksiin. Niitä kehittämällä ja niihin investoimalla parannetaan myös helsinkiläisten elämää: millaisia palvelumahdollisuuksia lähiöiden kyljessä sijaitseva luonto ja metsät tarjoavatkaan?

Matkailuyrittäminen vaatii otollisemmat olosuhteet

Selvitysten mukaan Suomeen suuntautuvan matkailun suurin kasvupotentiaali löytyy Kaakkois-Aasiasta sekä suurissa kaupungeissa asuvista iäkkäämmistä ihmisistä. Tällä hetkellä suurimman yksittäisen matkustajaryhmän muodostavat 25-44 -vuotiaat.

Monille Suomi ei ole varsinainen matkakohde, vaan samalla reissulla käydään muissakin pohjoismaissa. Pelkona on Suomen putoaminen reissulistalta.

Voisiko Helsingistä kehittyä leimallisesti hyvinvointikohde, jossa ladataan akkuja Euroopan matkan alkupäässä tai käydään rentoutumassa matkan päätteeksi?

Matkailu tarjoaa huikeita mahdollisuuksia, sillä se luo työtä ja tuo rahaa. Visit Finlandin rahoitus on riittämätöntä: valtion soisi turvaavan matkailun edistämiskeskukselle paremmin varoja ja houkuttelevan myös yrityksiä tulemaan vastaan.

Matkailun edistäminen edellyttää samoin normien ja byrokratian purkamista: yrittämisen tiellä olevien esteiden purkaminen vauhdittaa väistämättä myös matkailupalveluiden tuottamista.

Lisää aiheesta:

visitfinland.fi

visithelsinki.fi

tem.fi