Antti Siika-aho

Shadow

Jouluksi: työolot kuntoon

Helsingin päiväkodeissa voidaan pahoin. Useat lastentarhanopettajat ja varhaiskasvatuksen työntekijät ovat viime päivinä kertoneet julkisuudessa jatkuvasta stressistä ja pompottamisesta. Eräs lastentarhanopettaja kuvasi Helsingin toimintaa näännyttämiseksi (HS mielipide 18.12.). Vaikeudet näkyvät muun muassa runsaina sairauspoissaoloina.  Ongelma on vakava, ja ikävä kyllä, kaikkiaan vain osa vielä suurempaa ongelmaa.

Helsingin kaupungin työntekijät sairastavat selvästi muiden suurten kaupunkien työntekijöitä enemmän. Työntekijät pitivät vuonna 2015 yhteensä 700 000 sairauspoissaolopäivää. Se on 18 ja puoli päivää per työntekijä. Helsinkiläisille se merkitsee lähes 50 miljoonan euron vuosilaskua tekemättömästä työstä.

Runsaat sairauspoissaolot kertovat kieltään vaikeista työoloista. Kaupungin eri virastojen työmäärää on lisätty ja se heijastuu etenkin naisvaltaisille ja pienipalkkaisille aloille, kuten varhaiskasvatukseen. Kehno palkkaus ja koulutuksen valuminen hukkaan todellisuuden edessä ei kannusta. Ongelma on krooninen, mutta vähän on tehty. Helsingin uuden työterveys-liikelaitoksen toimien avulla sairauspoissaoloihin on puututtu, mutta itse ongelma ei ole kadonnut.

Helsingin kaupunki siirtyy ensi keväänä uuteen johtamisjärjestelmään, virastot jäävät historiaan ja tilalle tulee neljä jättitoimialaa. Uudistuksen yhteydessä tulee ryhtyä todellisiin toimenpiteisiin työolojen parantamiseksi. Palkkaus säädyllisemmäksi, lisää henkilöstöä, parempaa työhyvinvointia, selkeämpää johtamista: näillä eväillä tehdään jo paljon. Ehkäpä jo ensi jouluna moni kaupungin työntekijä voi rentoutua ilman takaraivossa tykkivää stressiä omasta työstään.