Antti Siika-aho

Shadow

Kallio: Viihtyvyyttä pöhinän sijaan

Toimittaja Leena Virtasen mielestä pöhinä on katoamassa Kalliosta, eikä trendikaupunginosassa synny hengailupaikkoja (HS 8.1.). Vuosikymmenen alussa syntynyt ”pöhinä” on kadonnut, Virtanen murehti.

Kirjoitin viime kesänä tarpeesta elävöittää piritorina tunnettua Vaasanaukiota (HS 7.6.). Peräänkuulutin tuolloin alueen kehittämistä torimaiseksi asukkaiden kohtaamispaikaksi. Sain kirjoitukseni seurauksena useita yhteydenottoja kalliolaisilta. Moni asukas jakoi huolen piritorin ankeudesta ja toivoi, että sille tehtäisiin jotain. Sittemmin kaupunki on järjestänyt asukas- ja ideariihiä ja hiljattain esiteltiin suunnitelmat Vaasanaukion kehittämiseksi. Hyvä juttu.

Samaiset yhteydenottajat olivat myös todella iloisia eri puolille syntyneistä kahviloista, ruokaravintoloista ja ennen kaikkea niiden monipuolisuudesta. Samaa eloisuutta toivottiin piritorillekin. Mutta samaan hengenvetoon moni ilmaisi huolensa siitä, miten Kalliosta koetetaan väen väkisin vääntää jotain härdellikeskusta. Kun ihan vain eloisa ja elävä kaupunginosakin riittäisi.

Mielikuvien sumean pöhinäkukkulan sijaan tulisi kiinnittää huomiota Kallion kehittämiseen eläväksi kaupunginosaksi, jossa on hyvä asua ja viihtyä. Miten turvataan kalliolaisten lenkkeily ja kuntoilu sen jälkeen, kun rannat täydennysrakennetaan? Pysyvätkö liiketilojen vuokrat kurissa? Pilaako lisääntyvä huumekauppa Torkkelinmäen? Näistä tekijöistä riippuu osaltaan Kallion eloisuus ja viihtyvyys.

Kallio on kauneudessaan ja karuudessaan mutkaton kaupunginosa. Alue on kehittynyt huimasti ja tulee kehittymään vastakin. Esimerkkinä Hämeentien muuttaminen joukkoliikennekaduksi, joka luo painetta myös piritorin piristämiselle. Itse kalliolaisena olen eniten huolissani vuoropuhelun vähyydestä. Kalliossa on jo aikaa sitten syntynyt kaksi rintamalinjaa, joiden ääripäissä on aivan erilaiset näkemykset kaupunginosan kehittämisestä. Tahallinen väärinymmärtäminen ja haluttomuus tulla vastaan on ajan kuva. Mitä me tälle ongelmalle tekisimme?