Antti Siika-aho

Shadow

Tallinnan-tunneli hyödyttäisi koko Suomea

Baltian maiden pääministereiden hiljattain allekirjoittama sopimus Puolasta Tallinnaan asti kulkevan Rail Baltic -radan rakentamisesta kannattaa pistää korvan taakse. Radan rakentaminen avaa nimittäin ensimmäistä kertaa realistisen mahdollisuuden rakentaa rautatietunneli Helsingin ja Tallinnan välille. Tunnelia kannattaa työstää eteenpäin, sillä toteutuessaan se avaisi ennennäkemättömiä mahdollisuuksia Helsingin ja koko Suomen kehitykselle.

Vielä jotain vuosia sitten utopistiselta vaikuttanut Tallinnan-tunneli avaisi uuden ja rohkean mahdollisuuden tavaroiden ja ihmisten liikkumiselle Suomesta keski-Eurooppaan. Parhaimmassa tapauksessa Berliinin, Tallinnan ja Helsingin linkittävä käytävä avaisi tien läpi Suomen aina Jäämerelle asti. Voi vain arvailla, millaisen piristysruiskeen tällainen yhteys avaisi radanvarren teollisuudelle ja tuotannolle sekä ennen kaikkea ihmisten työllistymisnäkymille.

Eräät helsinkiläiset poliitikot ovat ajaneet Pisararataa kuin käärmettä pyssyyn. Etenkin viime eduskuntavaalien alla vellonut pisara-debatti osoitti lähinnä kyvyttömyyttä tarkastella liikenneratkaisuja osana laajempaa kokonaisuutta. Pisararata saa oikeat mittasuhteet siinä vaiheessa, kun on olemassa kokonaisvaltainen arvio systeemiälykkäästä liikennejärjestelmästä pääkaupunkiseudulla. Pisararata on rahan haaskausta ilman kiinteää yhteyttä Tallinnan-tunneliin.

Tallinnan-tunnelin on arveltu maksavan 9-13 miljardia euroa. Kustannusarvio on herkkupala kaikkea vastustaville populisteille. Tunneli tulee olemaan valtava investointi, mutta onko meillä varaa jättää hyödyntämättä mahdollisuus, joka onnistuessaan maksaisi itsensä takaisin moninkertaisesti?

Tallinnan-tunnelia suunniteltaessa ei kannata unohtaa Venäjää. On parempi varmistaa hyvissä ajoin, että melkoisista talous- ja turvallisuusintresseistä Itämerellä kiinni pitävä suurvalta-naapuri ei hermostu natomaa-Viron ja liittoutumattoman Suomen välillä makaavista ratapölkyistä. Historia on kuitenkin opettanut kouriintuntuvasti, että silloin rytisee, kun väylä Pietarin edustalla tukitaan – joko meren päällä tai sen alla.