Antti Siika-aho

Shadow

Helsingistä turvasatama Pohjois-Korean loikkareille

Korkeiden pohjoiskorealaisten virkamiesten loikkaukset ovat yleistyneet maata johtavan Kim Jong Unin veristen puhdistusten vuoksi. Silti esimerkiksi diplomaateilla pako jää usein haaveeksi. Suurin osa heistä ei tiedä, mistä saa turvaa itselle ja perheelle. Pohjois-Korean Lontoon-lähetystön konsulin Thae Yong Hon näyttävä loikkaus viime vuonna oli vaikea ja monimutkainen operaatio. Pohjois-Korean yhä selkeämpi kansainvälinen eristäminen, epäluottamus Kimin irrationaaliseen hallitsemiseen ja Kim Jong Namin salamurha Malesiassa lisäävät ulkomailla toimivien pohjoiskorealaisten pakoaikeita. Suomen ja Helsingin tulisi varautua näihin loikkauksiin, sillä olemme monien pohjoiskorealaisten kauttakulkumaa.

Useat pohjoiskorealaiset matkustavat Eurooppaan Helsingin kautta, sillä tänne pääsee kätevästi junalla Moskovasta tai lentämällä Pekingistä. Tavallisesti he jatkavat matkaa Tukholmaan, jossa välietappina toimii Suomenkin suhteita hoitava Pohjois-Korean suurlähetystö. Moni Suomen kautta kulkeneista haaveilee salaa loikkaamisesta.

Helsingissä tulisi vakavasti pohtia vapaudesta haaveilevien pohjoiskorealaisten auttamista. Yksi oiva keino on perustaa turvaresidenssejä ja tarjota materiaalista tukea niille, jotka odottavat mahdollisuutta jatkaa pakomatkaansa kolmansiin maihin kuten Etelä-Koreaan. Niin ikään tällaiset turvaresidenssit voisivat toimia hengähdyspaikkoina Euroopan maiden asemapaikoista pakoon lähteneille pohjoiskorealaisille, jotka eivät vielä tiedä, minne mennä. Kaupungin rahoituksella tuetuista turvaresidensseistä meillä on jo myönteisiä kokemuksia.

YK:n perustama Pohjois-Korean ihmisoikeuksia tutkiva komitea on jo neljän vuoden ajan selvittänyt maassa tapahtuvia räikeitä ihmisoikeusrikoksia. Silmukka Kim Jong Unin hallinnon ympärillä kiristyy, mutta komitean työtä vaikeuttaa selvien todisteiden vähyys. Pohjois-Korean eliitin todistuksilla olisi merkittävä arvo. Suomessa olisi nyt tilaisuus auttaa niitä, jotka voivat auttaa maansa kansalaisia vapautumaan vuosikymmeniä jatkuneesta tragediasta.