Antti Siika-aho

Shadow

Pissapoika takaisin Kauppatorille

Guggenheim-hankkeen kaatuminen Helsingin kaupunginvaltuustossa on tappanut taiteen ja kulttuurin kehittämiskeskustelun Helsingissä. Sääli, sillä sote-uudistuksen myötä taiteen ja kulttuurin edistäminen nousee kuntapäättämisen keskiöön. Helsingin tulisi nyt rohkeasti vahvistaa asemaansa lupaavien taiteilijoiden ja omaperäisen designin kaupunkina.

Taidemuseoiden rahoituksen turvaaminen, työtilojen tarjoaminen taiteilijoille ja ennen kaikkea julkiset taiteen hankinnat maksavat itsensä takaisin nopeasti. Guggenheimien sijaan Helsingissä tulisi profiloitua pohjoismaista taidetta, designia ja arkkitehtuuria tukevana pääkaupunkina. Helsinki on tällä hetkellä liian pliisu verrattuna muihin Itämeren kaupunkeihin, joihin yhä useampi matkailija löytää tiensä juuri taiteen vuoksi.

Pari kesää sitten betoniveistos Bad Bad Boy, tuttavallisemmin pissapoika, ihastutti Kauppatorilla. Teos rikkoi hyvällä maulla torin ympäristön ja antoi kaupungille veikeät kasvot. Nykyisin tämä lukemattomiin matkakuviin päätynyt teos pissaa Jätkäsaaressa. Pissapoika tulisi ensi tilassa siirtää takaisin kauppatorille. Se olisi hyvä alku kovasti kaivatulle profiloitumiselle.