Antti Siika-aho

Shadow

Sydäntä betonipolitiikan tilalle

Kuntavaalien aikana kävi selväksi, että Kokoomuksen ja Vihreiden visio tulevaisuuden Helsingistä on riittämätön ja puutteellinen. Kummankin puolueen ajattelu perustuu kovalle taskulaskinajattelulle, kaupunkilaisten sosiaalinen hyvinvointi sekä viher- ja virkistysarvot jäävät toissijaisiksi. Molemmilla puolueilla on nyt mahdollisuus pysähtyä miettimään linjaansa, mikäli ne haluavat aidosti kaupunkilaisten parasta. Tähän asti tuon betoninharmaan akselin yhteistyö on perustunut kaupunkipoliittisille pikavoitoille, mutta lähivuosien haasteet edellyttävät kaikilta vastuun ottamista. Molemmille voimaryhmille voi vain toivoa viisautta kehittää helsinkiläisten arkea eteenpäin kestävällä tavalla.

Aivan ensimmäiseksi Helsingissä tulee ryhtyä laatimaan ohjelmaa alueellisen eriytymisen ehkäisemiseksi. Muussa tapauksessa meille syntyy yhä selkeämmin sosioekonomisesti jakautunut kaupunki, jossa häviävät kaikki. Vapaavuoren ja vihreiden lääkkeeksi tarjoama taloudellisesti ja sosiaalisesti erilaisten asukkaiden sijoittaminen samoille alueille ei ole ihmelääke, vaan tarvitaan lisää ennaltaehkäiseviä palveluita sekä esimerkiksi kunnallisia toimia tuettuun työllistämiseen.

Isossa kuvassa alueellisesta eriytymistä ehkäistään parhaiten luomalla kestävää kasvua. Helsinki ei pysty tähän yksin, vaan yhdessä muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa. Tulevaisuudessa siintävät suurhankkeet kuten työpaikkoja synnyttävä Tallinnan-tunneli voidaan toteuttaa vain metropolialueen yhteistyöllä. Riittääkö kokoomuslaisten, vihreiden ja demareiden pokka pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämisen edistämiseen? Vai ajaako vaalimatematiikka asukkaiden hyvinvoinnin edelle?

Kuntavaaleissa Keskusta otti Helsingissä takkiin. Se sisuunnuttaa jatkamaan työtä, sillä pääkaupunkiseudulla tarvittaisiin rohkeutta rakentaa ja sydäntä välittää. Betonivihreiden oppi-isä Osmo Soininvaara julisti hiljattain, että urbaanin liberaalipuolueen ekologinen lokero odottaa täyttäjäänsä. Soininvaara kaipaa puoluetta, joka ajaisi mukisematta hänen edustamaansa kovaa talousoikeistolaista kaupunkipolitiikkaa. Julistus oli retorista, sillä tuota linjaa edustavat voimat menestyivät juuri. Oikeasti Helsingissä on tarvetta voimalle, joka tuo inhimillisyyden ja kestävän uudistamisen vaihtoehdon kasvavassa eurooppalaisessa kaupungissa. Tällä hetkellä tuon tarpeen voi täyttää Helsingissä vain Keskusta.