Antti Siika-aho

Shadow

Kimppakyydit bussikaistoille

Kuorma-autot, pakettiautot sekä vähäpäästöiset henkilöautot ovat saaneet maanantaista lähtien ajella länsiväylän bussikaistoilla. Uudenmaan ely-keskuksen tervetullut kokeilu tulisi voida ulottaa myös kimppakyytiä kuljettaville tavallisille henkilöautoille. Sujuvan liikkumisen soisi olevan mahdollista myös niille, joilla ei ole varaa toistaiseksi vielä hintaviin ekoautoihin.

 

Kimppakyytiläisille vapaat kaistat (eng. High-occupancy vehicle lane) ovat olleet jo pitkään arkea esimerkiksi Yhdysvalloissa ja monissa muissa vahvasti autoistuneiden metropolien maissa. Kimppakyytien konkreettinen edistäminen länsiväylällä helpottaisi myös niitä, joiden ulottuvilta länsimetro on vienyt bussinkäyttömahdollisuudet. Poliisin pistokoevalvonnan avulla pidettäisiin huolta, etteivät yksin autoilevat pääse sooloilemaan.

 

Tavallisilla henkilöautoilla suoritettavat kimppakyydit olisivat ennen muuta ilmastoteko, mutta myös osoitus yhdenvertaisuudesta. Kolmen-neljän henkilön kimppakyyti tavallisella henkilöautolla on epäilemättä kestävämpää kuin vain yksi ihminen ajamassa vähäpäästöisellä.

 

Kun kaksi ihmistä kulkee samalla autolla kahden erillisen auton sijaan, tehdään merkittävä ympäristöteko. Tällaisia jokaisen kukkarolle sopivia mahdollisuuksia ympäristötietoisiin valintoihin tulee lisätä, ja niihin tarttumisesta on syytä myös palkita.