Antti Siika-aho

Shadow

Löytyykö toiselle kierrokselle uskottava haastaja?

Istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on viimeisten galluppien mukaan laskusuunnassa. Näyttää siltä, että presidentinvaaleissa tulee toinen kierros. Iso kysymys kuuluu, onko toisella kierroksella ehdokas joka haastaa Niinistön uskottavasti.

Gallupeissa nyt toisena oleva Pekka Haavisto on etevä poliittinen toimija, mutta Niinistön haastajaksi hänestä ei ole. Tämä kävi selväksi jo vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Haaviston ja Niinistön erot esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ovat lähinnä kosmeettisia. Ei synny asetelmaa.

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari eivät yhdistä suomalaisia, vaan jakavat. Presidentinvaalit ovat ehdottomasti myös arvovaalit. Jomman kumman pääseminen toiselle kierrokselle alleviivaisi vain Niinistön asemaa. Niinistö starttaisi toisen kautensa historiallisen korkean tuloksen siivittämänä.

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen on ainoa, joka kykenee uskottavasti keskustelemaan Niinistön kanssa Suomen suunnasta ja ennen muuta arvoista. Avarakatseinen ja moderni Vanhanen yhdistäisi suomalaisia puoluekantaan riippumatta. Vanhasen kokemus ja osaaminen tekisi toisesta kierroksesta arvoisensa.

Erityisesti Haavistoa ja Haataista kannattavien tulisi nyt vakavasti harkita äänensä antamisesta ehdokkaidensa sijaan Matti Vanhaselle. Vanhasen pääseminen toiselle kierrokselle takaisi sen, että Niinistöllä on vastassaan modernia ajattelua ja arvoja kannattava ehdokas.