Antti Siika-aho

Shadow

Pelastaako Keskusta lapsilisät?

Keskustan puoluekokous starttaa reilun kahden viikon päästä. Sotkamossa käsitellään aikamoinen tukku puoluekokoukselle saapuneita aloitteita. Niiden joukossa on kotiyhdistykseni Kallion Keskustaseuran aloite lapsilisien universaaliudesta.

Aloite on tärkeä ja ajankohtainen, sillä kovassa yhteiskunnallisessa ilmapiirissä hyvinvointiyhteiskunnan tarjoamia etuuksia katsotaan karsaasti. Joidenkin mielestä lapsilisiä pitäisi maksaa vanhempien tulojen perusteella tai vain valikoidulle joukolle. Viimeksi nuorsosialidemokraatit olivat panemassa lapsilisiä verolle.

Kaikille lapsille kuuluvaa lapsilisää on maksettu vuodesta 1948 lähtien. Tuolloin alun perin palkkatyösuhteeseen sidottu etuus laajeni kaikkien kansalaisten oikeudeksi Maalaisliitto-Keskustan ansiosta. Lapsilisä on edelleen yksi merkittävimmistä lapsiperheköyhyyttä torjuvista eduista. Se on kaikille sama tulotasoon tai asemaan katsomatta. Lapsilisät vahvistavat yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja eheyttä.

Kaikille samoin pelisäännöin kuuluva lapsilisä kannustaa osaltaan perheen perustamiseen ja lasten saamiseen, sillä nykyisellään yksi alhaisen syntyvyyden juurisyy on toimeentulon epävarmuus. Samalla lapsilisä turvaa lapsen etua esimerkiksi vanhempien nopeasti muuttuvassa taloudellisessa tilanteessa. Tällä hallituskaudella lapsilisien tasoon tehdyt leikkaukset tulisi perua viipymättä ja lapsilisien tasoa pitäisi korottaa.

Juha Sipilän johtama Keskustan puoluehallitus näyttää lapsilisien universaaliudelle vihreää valoa. Sosiaalipoliittisesti ja hyvinvointiyhteiskunnan kannalta oleellisen aloitteen läpi meneminen on nyt Keskustan puoluekokouksen tuhansien edustajien käsissä. Lapsilisien kohtalonkysymys on silti seuraavien eduskuntavaalien jälkeinen hallituskokoonpano. Eihän toimivaa ja hyvää sosiaalipoliittista instrumenttia pistetä palasiksi? Mikä on johtavien puolueiden linja?

P.s. Minulla ei ole lapsia, joten lapsilisäetuus ei kosketa henkilökohtaisesti. Lapsilisällä on ollut silti iso vaikutus elämääni, sillä osin tuon etuuden ansiosta perheeni saattoi pärjätä 1990-luvun laman keskellä. Lapsilisä ideana ja etuutena on kuin hyvinvointiyhteiskunta pähkinänkuoressa. Ei rikota sitä lyhytnäköisellä politikoinnilla.