Antti Siika-aho

Shadow

Mikä on Keskustan sosiaaliturvalinja?

Keskustan joukoista on ajettu voimakkaasti vastikkeetonta perustuloa viimeisen 30 vuoden ajan. Tämä linja näkyi vahvana pari viikkoa sitten pidetyssä Keskustan puoluekokouksessa. Sotkamossa hyväksyttiin useita aloitteita, joissa peräänkuulutettiin Keskustalta luottamukseen ja vastikkeettomuuteen perustuvaa perustulolinjausta. Esimerkiksi Keskustanuorten aloite progressiivisesta negatiivisesta tuloverosta hyväksyttiin yksimielisesti. Köyhän asiaa 2010-luvun malliin. Myös puoluekokouksen kannanottoon kirjattiin selvä ja vahva linjaus: Keskusta kannattaa perustuloa.

Tuoreessa STT:n haastattelussa Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kuitenkin antoi ymmärtää, että perusturvauudistuksen lähtökohtana tulisi olla jonkinasteinen vastikkeellisuus. Sipilän mukaan tarvitaan malli, joka kannustaa ja velvoittaa pienenkin työn vastaanottamiseen. Sipilän näkemykset ovat tervetullut lisä sosiaaliturvan uudistamisesta käytävään keskusteluun, mutta ovatko ne samassa asennossa Keskustan puoluekokouksen linjausten kanssa? Ainakin itselleni on jäänyt puoluekokouksen tahdosta kuva, joka ei käy täysin yksiin puolueen puheenjohtajan tulkinnan kanssa.

Perusturvauudistus nousee eduskuntavaalien kuumaksi perunaksi. Uudistaminen edellyttää laajaa yhteiskunnallista arvokeskustelua Suomen suunnasta. Sellaista keskustelua meillä ei ole vielä rohjettu käydä. Kannustammeko pakkoaktivoimalla ja velvoitteilla, vai ruokkimalla toimeliaisuutta? Onko tie vastikeyhteiskunnan vai luottamusyhteiskunnan tie? Kullakin pitää olla universaali oikeus sellaiseen perusturvaan, joka mahdollistaa työn tekemisen, opiskelemisen ja yrittämisen ja joka tukee yksilöllisiä elämäntilanteita. Holhous ja kepittäminen ovat vanhan teollisuusyhteiskunnan piirteitä, luottamus ihmisen toimeliaisuuteen modernin ajan ominaisuus.

Keskustan pitää selkeyttää perustulolinjansa nopeasti. Keskusta on uskottavin poliittinen voima tarjoamaan tien uudistukselle, jossa lähtökohtana on luottamus ihmiseen. Kokoomus ja sosialidemokraatit ovat jo esittäneet omat mallinsa uudeksi sosiaaliturvaksi. Nuo molemmat mallit kumpuavat epäluottamuksesta ihmiseen. Kepillä kannustaminen yhdistää oikeaa ja vasenta laitaa pelottavan hyvin. Sinipunan malli on kuin suoraan mestarikirjailija Pentti Haanpään romaanista Isännät ja isäntien varjot:

“Voi huonoja aivoja, jotka keksivät aatteen, että köyhä ja vaivainen on kaikella muotoa hinattava mahdollisimman pitkään elämään! Siihen kelkkaan istuvat nyt loppujen lopuksi vöyräät ja väkevät miehet. Kohta on kansa sellaista, ettei kelpaa kuin kaivonkannen painoksi kököttämään kiven asemasta.”