Antti Siika-aho

Shadow

Ilmastotyötä sinun ehdoillasi

Heräsin ilmastonmuutoksen kouluvuosinani 90-luvulla. Silloin puhuttiin vielä kasvihuoneilmiöstä. Viisaiden opettajieni viesti oli paljon puhuva: -ilmasto ei odota. Meidän sukupolven on tehtävä enemmän ja nopeammin.

Oppimani jäi visusti mieleen. Nyt, yli 20 vuotta myöhemmin, ilmasto on ajankohtaisempi asia kuin koskaan aikaisemmin.

Tuoreen ilmastobarometri 2019 -kansalaiskyselyn mukaan suomalaiset peräänkuulutavat jämerämpiä ilmastotekoja. 70 prosenttia ihmisistä haluaa vähäpäästöisen yhteiskunnan kehittämisen seuraavan hallituksen yhdeksi kärkiteemaksi. Tulokset lämmittävät, sillä ne kertovat toivosta.

Ensi vaalikaudella ratkaistaan, keiden ehdoilla ilmastoa pelastetaan; lyhytnäköisen voitontavoittelun vai ihmisten. Minulle vastaus on selvä.
Suomen pitää ottaa ilmastoystävällisyydessä tiennäyttäjän rooli. Siirtyminen hiilenmustasta fossiilitaloudesta kohti kestävää bio- ja kiertotaloutta turvaa kotimaista työtä ja yrittäjyyttä.

Suomalainen ilmasto-osaaminen ja kekseliäät ratkaisut ovat huippuluokkaa. Laitetaan metsät töihin ilmaston hyväksi. Lisätään puurakentamista. Panostetaan puhtaisiin teknologioihin ja korvataan muovia uusiutuvilla.

Jokainen meistä voi tehdä pieniä ja samalla suuria ilmastotekoja säästämällä energiaa ja muuttamalla kulutustottumuksiaan. Yhteiskunnan ja markkinoiden pitää helpottaa valintojen tekemistä.
Ilmastopolitiikan vihreänä lankana ei voi olla toistemme syyllistäminen. Tulevaisuudessakin on voitava ajaa autolla, syödä hyvää ruokaa, matkustaa ja asua omakoti- tai kerrostalossa. Tämä kaikki on mahdollista kehittämällä uusia ratkaisuja, jotka säästävät ilmastoa ja ympäristöä.
Helsingillä on keskeinen rooli kestävämmän tulevaisuuden rakentajana. Edistetään toimivaa ja puhtaampaa liikennettä. Rakennetaan ekotehokkaammin. Suositaan kotimaista ruokaa. Lopetetaan hiilen tupruttaminen ja lämmitetään kodit uusiutuvalla. Parhaimmillaan ilmastoteot vahvistavat meidän jokaisen hyvinvointia ja arjen turvallisuutta.
Ilmaston pelastaminen on yhteinen juttu. Tulevalla eduskunnalla on paljon vastuuta kannettavanaan. Aika ei anna odottaa. Muutosta vauhditat parhaiten tekemällä viisaita valintoja äänestyskopissa.
Minä olen valmis kantamaan vastuuta.

Antti Siika-aho, kansanedustajaehdokas (kesk.)