Antti Siika-aho

Shadow

Palvelut ovat Sinua, ei pörriäisiä varten

Työskentelin 16-kesäisenä paikallisen terveyskeskuksen saattohoito-osastolla. Vanhempi hoitaja opasti nuorta miehenalkua tekemään työt niin, että hoivattavilla säilyy aina itsekunnioituksen tunne. Itsekunnioitus kuuluu yhtä lailla hurvattomille, hoitaja teroitti. Se oli hyvää oppia.

Minua opastaneen hoitajan sanat itsekunnioituksesta muistuivat, kun vanhustenhoidon väärinkäytökset paljastuivat. Rahanahneet hoivafirmat unohtivat ykkösperiaatteen, eli jokaisen oikeuden itsekunnioitukseen. Kun kaikesta nipistettiin, säästettiin myös hoivattavan itsekunnioituksen tunteesta.Pörssissä lihovat hoivafirmat tekivät eurot edellä.

Euro ensin -ajattelu on valitettavan yleistä. Ihminen jää helposti jalkoihin, etenkin hoivapuolella. Hyvinvointipalvelujen ulkoistaminen ja yksityinen tuottaminen tukevat monesti julkisia palveluja hyvin, mutta itsetarkoitus ne ei voi olla. Monet kunnat ulkoistavat palveluja, kun ei ole tarpeeksi rahaa ja voimavaroja. Kuntien talous on vahvistunut keskustajohtoisen hallituksen ansiosta. Edellinen sinipunahallitus puolestaan kuritti kuntia kovasti. Vaikutukset näkyvät yhä. Ahneus imee voimansa ahdingosta.

Vahva valtiontalous on hurvattoman paras turva. Hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen perusteettomat ulkoistamiset vähenevät, kun talous saadaan kestävämmälle pohjalle. Tulevina vuosina tarvitaan selkeitä toimia kestävän talouskasvun hyväksi. Kotimaista osaamista ja rikkaita uusiutuvia luonnonvaroja pitää hyödyntää kasvussa yhä paremmin. Tarvitsemme myös sote-uudistuksen, sillä muuten rahat ei riitä ja ulkoistamisvimma pahenee.

Hyvinvointivointiyhteiskunnan palvelut on ihmisiä eivätkä pörssiyhtiöitä varten. Ensi vaalikauden isoin tehtävä on vahvistaa jokaisen oikeutta itsekunnioitukseen hyvinvointiyhteiskunnassa. Siinä työssä markkinat on hyvä renki, mutta hoivaa tarvitseva ihminen parempi isäntä.