Antti Siika-aho

Shadow

Muille ja meille: Rakennetaan, eikä revitä

Maatalouden alasajat. Kuolevan maaseudun juoksupojat. Valehelsinkiläiset. Menneisyyden maalaisliittolaiset. Viherpiipertäjät. Homoparaatien hyysääjät. Ilmastotuhoajat. Ihmisoikeusdenialistit. Kasvismafian kätyrit. V***n helsinkiläiset kepulaiset!

Yllä on lueteltuna otteita ilkeästä palautteesta, joita puolueeni Keskustan helsinkiläiset aktiivit ovat saaneet. Palautteet on annettu antajiensa omilla nimillä ja omilla kasvoilla.

Moni politiikassa mukana oleva kestää pilkkaamisen. Siksi, kun on pakko. Vanhan totuuden mukaanhan herja alkaa sieltä, missä asia loppuu.

Moni myös luovuttaa. On ollut hirvittävää seurata läheltä, miten kirkasotsaisilta ihmisiltä katoaa yhteiskunnallisen vaikuttamisen liekki vain siksi, että poliittinen ilmapiiri raaistuu.

Solvaukset ovat oire voimistuvasta ongelmasta, eli poliittisen keskustelun ja siten päätöksenteon latistumisesta. Rehti debatti latistuu äärimmäiseksi identiteettipoliittiseksi julistamiseksi ja haluttomuudeksi nähdä mitään omaa napaansa pidemmälle. Sitähän esimerkiksi kierroksilla käyvä vänkkääminen ruoan ilmastovaikutuksista on. Vouhkaaminen ruokkii ärjyjä kommentteja.

Solvaavaa nälvimistä hirvittävämpi muoto on puhdas rasismi ja vihateot, joita politiikan latistuminen äärimmillään tuottaa. Eri puolueissa mukana olevat ystäväni ovat joutuneet aivan hiljattain karmaisevien ja suorastaan rikollisten tekojen kohteiksi ihonvärinsä, seksuaalisen suuntautumisensa ja ihmisoikeuksien puolustaminen vuoksi.

Latistumisen kulttuuri uhkaa puoluedemokratiaa ja kansanvaltaa. Maanhiljaiset vieraantuvat politiikasta entisestään, vaikuttamisesta kiinnostuneet kääntyvät kannoiltaan. Politiikka jää kovaäänisimpien mesoajien temmellyskentäksi.

Helsinki on pääkaupunkina jatkuvasti luupin alla, ihan ymmärrettävistä syistä. Monet täällä tehtävät päätökset ja tekemisen tyyli heijastuvat tavalla tai toisella kaikkialle. Siksi harmittaa, että politiikan latistumisen merkit näkyvät myös kotikaupungin paikallispolitiikassa. Riidellään, väärinymmärretään ja pelataan identiteettipolitiikkaa. Ei sellainen touhu ole kenenkään helsinkiläisen etu ja vielä vähemmän se, että muualta Suomesta lietsotaan kärhämöintiä entisestään.

Säännöllisen naljailemisen vastapainoksi on myös itseään ruokkivaa onnistumista. Eri puolueiden paikalliset vaikuttajat ovat tehneet sinnikästä ja tuloksekasta työtä hyvän, elävän ja vehreän kotikaupungin hyväksi. Esimerkiksi hiilen polttaminen loppuu Helsingissä pitkälti paikallisten keskustalaisten pitkäjänteisten vaikuttamistyön seurauksena.

Viisaus ei katso puoluekirjaa. On syytä antaa arvo jokaiselle rakentavalle ja yhteistä hyvää tekevälle vaikuttajalle.

Jaksan uskoa parempaan. Tarvittaisiin jokaisen rakentavan ihmisen yhteistyötä – puoluerajoista riippumatta. Vetoan jokaiseen eteenpäin katsovaan ihmiseen ja puolueeseen arvokkaan ja itseään jatkuvasti sivistävän debattikulttuurin puolesta. Otellaan asioista asioiden nimillä, ei nimittelemällä.

Pieni ja pohjoinen, kansanvaltainen Suomi tarvitsee sillanrakentajia. Samoin oma kotikaupunki. Jos me ei porukalla puolusteta reilua kansanvaltaa, niin ei sitten kukaan.

Tsemppiä. Hyvää työtä. Jatkakaa samaan malliin. Teidän jutuissa on kovasti kaivattua arkijärkeä! Teissä on toivoa. Ihailen teidän rohkeutta. Aivan mahtavaa nähdä, miten iloinen porukka te olette. Älkää lannistuko. Mainio jengi!

Yllä on listattuna puolueeni Keskustan paikallisten vaikuttajien saamaa myönteistä palautetta.

Puolet niistä on saatu muita puolueita edustavilta ihmisiltä. Toinen puoli on tullut omilta aateystäviltä eri puolilta Suomea.

Kaikki on annettu antajiensa kasvoilla ja nimillä.

Rohkaiseva palaute valaa tekemisen tahtoa ja kannustaa eteenpäin. Sillat pitää uskaltaa rakentaa, sillä lopputulos on kaiken hyvän väärti.

Antti Siika-aho
Helsingin Keskustan puheenjohtaja