Antti Siika-aho

Shadow

Irtopistepolitikointi jäi sivuun

Koronavirusepidemia vaikuttaa jokaisen arkeen. Näkymätön uhka pelottaa ja  rikkoo tuttua ja turvallista. Ihan kuin seesteisen tuttu hyvinvointi-Suomi olisi tehnyt hetkessä voltin.

Valmiuslain käyttöön ottaminen oli Sanna Marinin ja Katri Kulmunin hallitukselta kova ratkaisu. Valmiuslaki oli Marinin ja Kulmunin tulikaste. Hallitus otti johtajuuden tilanteessa, jossa sen puute saattaisi johtaa arvaamattomiin seuraamuksiin.

Viidestä hyvin erilaisesta puolueesta koostuva hallitus osoitti, että se kykenee nopeisiin päätöksiin. Päätöksentekokyvystä kertoi esimerkiksi yksimielisyys yritysten ja suomalaisten työpaikkojen tukemiseksi.

15 miljardin euron tukipaketti yrityksille ja määräaikaiset höllennykset työlainsäädäntöön ovat teko, johon kovinkaan porvarihallitus ei olisi kyennyt normaalioloissa.

Myös oppositiossa olevat kokoomus ja perussuomalaiset ovat osoittaneet, että samassa veneessä istutaan. He eivät ole lähteneet irtopistepolitikoimaan tilanteessa, joka olisi demagogille kuin manulle illallinen. Kokoomuksen ja perussuomalaisten omiin avauksiin kriisin hoitamiseksi on syytä suhtautua avoimesti ja vakavuudella. 

Kaikessa karmeudessaan koronavirusepidemia osoittaa, että pieni Suomi kykenee yhdistymään vaikealla hetkellä. Se on paljon sanottu. Kuka enää muistaa, miten meillä tuskailtiin Suomen sisäistä jakautumista vielä pari kuukautta sitten?

Tulevina viikkoina edessä on uusia ja vielä nykyistä vaikeampiakin ratkaisuja. Ratkaisut koskevat yhtä lailla meidän kaikkien liikkumista ja arkea sekä yritysten selviytymistä. Ratkaisuvaihtoehdoista pitää käydä debattia, mutta niistä ei pidä ryhtyä repimään muutamaa irtopistettä oman egon pönkittämiseksi tai riidan kylvämiseksi. Se ei olisi kenenkään suomalaisen etu.